Scheiden en rouwen

Hoeveel mensen scheiden er in Nederland?

Scheiden, helaas gebeurt het in Nederland steeds vaker. Bijna 40% van de huwelijken in Nederland eindigen in een scheiding. En dan hebben we het maar alleen over de huwelijken. Er zijn ook mensen die een geregistreerd partnerschap hebben, of mensen die “gewoon” samen zijn. En ook deze relaties kunnen stranden, alleen noemt men het dan niet snel een scheiding. Maar feitelijk is het dat wel.

Hoe verder na een scheiding? 

Dit is een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Het hangt van ontzettend veel factoren af hoe je verder gaat na een scheiding. Je hebt verschillende praktische zaken, zoals: wie blijft er in het huis wonen? Als er kinderen zijn: hoe ga je de tijd verdelen tussen de ouders? Het verdelen van de inboedel: wat is van jou en wat is van mij? 

Er zijn ook verschillende manieren om dit vast te leggen. Je kan naar een notaris gaan en de zaken laten vastleggen die jullie samen hebben afgesproken. Wanneer je er niet direct uitkomt kan je ook naar een mediator. Dan wordt er onpartijdig gekeken naar de verdeling en als je hier uiteindelijk samen uitkomt wordt dit vastgelegd. Wanneer je er echt niet uitkomt kan je ook een advocaat inschakelen en zal de rechtbank bepalen (naar aanleiding van de stukken) hoe de verdeling eruit komt te zien. 

Maar dit zijn alleen de praktische zaken, en dat is al ontzettend veel. En naast deze praktische zaken zijn er ook de emotionele elementen. Jouw verhaal mag verteld, gehoord en gevoeld worden. Want je verliest meer dan alleen je partner, misschien moet je ook verhuizen, of zijn er vrienden waarmee je het contact hebt verloren. Ook krijgt het contact met je schoonfamilie een andere vorm. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de dromen en wensen die jullie eens samen hadden. 

 

 

 

Rouwbegeleiding na scheiding

Hert is zeker niet ongewoon dat mensen dat je niet goed weet hoe je nu verder moet na je scheiding (breuk tussen jou en je partner).  Je hebt het gevoel een stuk van jou eigen identiteit kwijt te zijn. De wereld ziet er ineens zo anders uit, en verhoud jij je nu naar deze nieuwe wereld? Het is een ontdekkingsreis naar jezelf.

Want wie ben jij nu werkelijk na jaren samen te zijn geweest met iemand anders? In hoeverre heb jij je aangepast naar de wensen en verlangens van jouw (ex) partner en zou het zo kunnen zijn dat jij jezelf hiermee te kort hebt gedaan? Ga eens kijken na jouw wensen en verlangens, hoe zien die er nu uit in de wereld na jouw scheiding. Het kan lastig zijn om met deze verlangens en wensen contact te maken omdat de praktische zaken rondom een breuk/ scheiding veel tijd en ruimte in beslag nemen. Je moet door en de dingen moeten worden geregeld. Dit maakt dat er een gevoel van verloren zijn ontstaat. Je gaat maar door en voor voelen is maar weinig tijd.

Tips na een scheiding.

Ga jezelf ontdekken wie was jij voordat je de relatie bent aangegaan? Is de groei die jullie samen hebben doorgemaakt werkelijk de groei die jij had willen aangaan? Of zit jouw verlangen toch elders?

Praat erover met dierbaren. Maak jouw dierbaren deelgenoot van jouw verlies, je kan zelf goed aanvoelen bij wie jij je wel prettig voelt om jouw verhaal te delen en bij wie niet.

Neem de tijd om de scheiding een plek te geven. Probeer stil te staan bij het verlies dat is ontstaan. Meestal wordt je in het begin overspoeld door allerlei praktische zaken en komen de gevoelens van rouw later.

Wanneer jij en je partner kinderen hebben: maak dan samen duidelijke basisregels. Hoe laat de kinderen naar bed gaan, hoeveel schermtijd ze mogen en andere zaken die voor jouw kinderen belangrijk zijn.

Zorg goed voor jezelf. Een scheiding kan een stressvolle aangelegenheid zijn en kan veel energie kosten. Bewegen is goed om stress los te laten. Zeer intensief bewegen is niet aan te raden, maar een stuk wandelen of fietsen wel.

Veel gestelde vragen na een scheiding

Hoe lang mag mijn ex partner in de woning blijven?

Waar moet je rekening mee houden als je gaat scheiden?

Wij hebben kinderen en gaan scheiden, wat moeten we allemaal vastleggen?

Omdat dit vooral gaat over praktische zaken verwijs ik je naar  https://www.echtscheiding-wijzer.nl/veelgestelde-vragen-en-antwoorden-over-echtscheiding.html

Heb jij begeleiding nodig? Ik help je graag.

Zoals gezegd is het niet ongewoon om veel gevoelens van verlies te ervaren na een scheiding of breuk. Als professional kan ik jou helpen om vorm te geven aan jouw gevoelens. Om te zien wat er werkelijk speelt en jouw verlangens te doorvoelen.

Wanneer jij een afspraak wilt maken dan kan de eerste keer gratis en vrijblijvend zijn. Dit is een oriënterend gesprek waarin we verder niet de diepte ingaan maar onderzoeken of jij het fijn zou vinden als ik een stukje mee ga lopen op jouw pad.

Je kan mij mailen via [email protected] of bellen via 06 21 44 70n17