Kerst na verlies dierbare.

Kerstkaart bij rouw en overlijden dierbare: wat zet je erop?

De dagen zijn alweer korter aan het worden en de avonden langer. Bij veel mensen staat de kerstboom al en de Sint is weer terug naar Spanje.Voor de meeste mensen een fijne en warme tijd: de feestdagen.

Alleen voor de mensen die een dierbare hebben verloren voelt dit vaak meer als een opgave dan een fijne tijd. Juist door de feestdagen wordt de afwezigheid en het gemis vergroot. Er zijn speciale herinneringen aan deze dagen, mooie herinneringen die het gemis vergroten.

Ik kan het me nog goed herinneren, vorig jaar rond deze tijd had ik een gesprek met een van mijn cliënten. En ik hoor het haar nog zo zeggen: en dan wensen mensen me doodleuk fijne feestdagen in een kaart, en geen woord over mijn man die er dit jaar niet bij is!

Maar hoe dat je dan? Wat zet je in een kerstkaart na het verlies van een dierbare?
Vaak weten mensen niet wat ze moeten zeggen, laat staan in een kaart zetten. Men is bang de ander te kwetsen. Ik hoor het mensen ook vaak zeggen als ze het hebben over het verdriet van een ander: maar straks maak ik hem/haar aan het huilen…
​Alleen zou het misschien zo kunnen zijn dat die tranen ook opluchting met zich meebrengen? Dat, door het erover te hebben de rouw gezien mag worden. Want die rouw is er, maar die tranen blijven meestal achter gesloten deuren.

Wat kan je het beste in een kerstkaart zetten na overlijden?

Wat kan je nou op een kerstkaart zetten naar iemand die een dierbare heeft verloren? En dat hoeft niet eens dit afgelopen jaar te zijn geweest. Het kan ook al het tweede of derde jaar zijn, het gemis blijft vaak groot (juist) tijdens de feestdagen. Het blijft kerst zonder een dierbare, hoe lang geleden het ook is.

Benoem het juist. Doen alsof er niets aan de hand is zo pijnlijk voor een nabestaande. Alsof er niets is gebeurd, niets is veranderd, terwijl alles anders is. Je zou wel kunnen zeggen dat de glans is er een beetje af is.

Dus benoem het (en/of de persoon), je kan zeggen: ik kan me voorstellen dat je opkijkt tegen deze dagen, maar ik wilde je toch een kaartje sturen om te laten weten dat ik aan je denk. Of: het zal wel lastig zijn om de feestdagen in te gaan zonder …… toch wilde ik je laten weten dat ik aan je denk tijdens deze dagen.

Wat ook helpt is om een beetje een neutrale kaart te sturen. Zonder voorgedrukte tekst. En probeer een mooie intentie neer te zetten, zoals: ik hoop dat het nieuwe jaar je veel mooie dingen mag brengen want je hebt het al zo zwaar gehad.

Dit moet je vooral vermijden op een kerstkaart na het verlies van een dierbare.

Zoals gezegd: doe niet net alsof er niets aan de hand is. Wens niet zomaar klakkeloos fijne feestdagen toe. Nabestaanden vinden het meestal fijn als hun dierbare nog wordt genoemd. Noem de naam van de overledene ook in de kaart. Vermijd een voorgedrukte kaart. Vaak staat hier een standaard tekst in die bedoeld is om iemand fijne feestdagen toe te wensen. Alleen is het beter om iemand te laten weten dat je aan ze denkt. Maar niet alleen na een overlijden kunnen de feestdagen verlies nog meer aan het licht brengen. ​Als iemand het afgelopen jaar zijn werk onvrijwillig is gestopt, als iemand zijn partner ziek is geworden, als iemand een amputatie heeft doorstaan of als iemand voor het eerst na een scheiding nu alleen kerst moet vieren. Ook bij deze vormen van verlies geldt dat je iemand niet zomaar fijne feestdagen kan wensen en kan doen alsof er niets aan de hand is.

Dit kun je naast het versturen van een kerstkaart betekenen.

Nodig iemand uit voor een van de dagen. Open je deur voor een ander.
Je kan je ook aanbieden om een afspraak in te plannen, zoals: ik bel je voor de feestdagen nog even dan we gaan we samen iets drinken/ een stuk wandelen/ ik kom op bezoek o.i.d.

Maak zelf contact, want vaak vindt iemand het lastig om zelf de hand uit te reiken. Je kan wel zeggen dat iemand je altijd mag bellen, maar vaak is die drempel te hoog om echt iemand te bellen of op te zoeken. Denk maar eens terug: hoe vaak heb jij gezegd tegen iemand dat ze je altijd mogen bellen als er iets? Daar wordt altijd dankbaar op gereageerd, maar hoe vaak heeft die persoon je ook echt gebeld…?

Teksten die je op een kerstkaart in rouwtijd schrijft.

Geef een wens mee.

Lieve/beste .... Wat een jaar is het geweest. Ik kan me voorstellen dat je op kijkt tegen de feestdagen zo zonder (naam overledene). Toch zou ik je graag een wens mee willen geven voor het volgend jaar: Dat de glans weer meer terug mag komen. Heel veel liefs.

Maak een afspraak

Lieve/ beste .... Ondanks of misschien vanwege het pittige jaar wil ik je toch even een kaart sturen deze feestdagen. Om je te laten weten dat ik aan je denk en dat er hier in huis ook een kaarsje brandt voor (naam overledene). Zullen we voor of tussen de kerstdagen samen ergens wat gaan drinken? Ik bel je snel om een afspraak te maken.

Aandacht voor de omstandigheden

Lieve/beste .... Ik heb getwijfeld of ik je een kaartje zou sturen. Want ik wilde je niet kwetsen met een standaard kaartje en je zo fijne feestdagen wensen. Ik wens dat je ook plezier en liefde kan ervaren tijdens de feestdagen dit jaar, naast het verdriet dat er ook is nu (naam overledene) er niet meer is.

Algemene tekst

Lieve/ beste... Wat vliegt de tijd, vind je ook niet? Na alles wat er is gebeurd dienen de feestdagen zich alweer aan. Alles lijkt gewoon door te gaan, ook nu (naam overledene) er niet meer is. ​Mijn wens voor jou is dat het nieuwe jaar ook weer fijne dingen met zich mee gaat brengen.

Hulp of advies nodig? Ik help je graag.

Merk je dat je na het lezen van de tekst er nog steeds niet goed uitkomt? Twijfel je nog wat je kan doen? We kunnen dan een (eenmalige) afspraak maken. Dan kijken we samen naar de situatie van de persoon die jij graag wilt helpen. En hoe het voor jou het beste voelt om iemand te ondersteunen. Niet alleen tijdens de feestdagen maar ook daarna. Of merk jij dat jij heel erg opkijkt tegen dit soort bijzondere dagen zoals kerst na het verlies van een dierbare? Neem dan (geheel vrijblijvend) contact met mij op.