​​EFT Emotional Freedom Technique

Onderstaand ga ik meer toelichten over EFT ofwel Emotional Freedom Technique. Het is een vorm van therapie die in de jaren 90 is ontwikkeld door Gary Craig. Het doel van de behandeling is de stressreactie op een emotie/ ervaring/ overtuiging minder te laten worden.

Wat is EFT Therapie?

EFT is een techniek die je kan inzetten bij zeer verschillende problematiek. Het is een eenvoudige doch zeer doeltreffende vorm van therapie om vervelende emoties/ ervaringen/ overtuigingen etc een betere plek te geven waardoor je het niet meer als belastend (of minder belastend) ervaart.
Het is een combinatie van verschillende handelingen, zoals: kloppen, spreken en kijken. Door het kloppen op verschillende meridiaan punten op je lichaam krijgt je brein een signaal dat het veilig is. Wanneer je je goed blijft focussen op je belastende emotie/ ervaring etc tijdens het kloppen en het spreken zal de stressreactie minder worden en kan soms zelfs helemaal verdwijnen. 
Een EFT behandeling is voor iedereen toegankelijk. Ook bestaat er EFT relatietherapie. Wanneer er sprake is van verlies in de relatie, bijvoorbeeld: verlies van vertrouwen, verlies van communicatie, verlies van verbinding en verlies van het gezamenlijk doel kan ik hierbij ook ondersteunen. 

Past EFT Therapie bij jou?

Hoe weet je nou of EFT iets voor jou kan zijn? EFT is sowieso een laagdrempelige en voor iedereen haalbare vorm van therapie. In mijn vakgebied zie ik vaak dat verlies gekoppeld is aan trauma. Mensen hebben vaak een ongezonde overtuiging tegenover hun verlies gezet. Zoals: Als ik dit of dat had gedaan dan was … er misschien nog geweest, of als ik eerder had ingegrepen dan….. Deze overtuigingen wegen zwaar op iemand, ze leggen een verantwoordelijk bij zichzelf neer die daar eigenlijk niet hoort te zijn. EFT helpt de stressreactie op deze overtuiging verminderen en soms buigt het zelfs om naar een neutrale of positieve houding. Heb jij een overtuiging die jou niet langer dient? Ervaar je stress na verlies? Kan jij jouw rouw niet goed doorvoelen? Ervaar jij na verlies gevoelens die jouw levensvreugde in de weg staan? Vind jij dat het rouwen nu maar eens klaar moet zijn, maar kan je maar niet wennen aan de nieuwe realiteit die is ontstaan na je verlies? Heb je schuldgevoelens omtrent jouw verlies? Heb je een niet helpende overtuiging ontwikkeld na jouw verlies? Weegt jouw verlies te zwaar op jou en heb je het gevoel eraan onderdoor te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, dan gaan we samen kijken hoe ik jou kan ondersteunen.

Hoe ziet een EFT behandeling eruit?

EFT staat voor Emotional Freedom Technique. EFT therapie is, zoals eerder gezegd, een combinatie van verschillende handelingen. Samen met jouw EFT coach ga je aan de slag.
Het begint met het benoemen van hetgeen waar je mee zit, of wat je wilt verwerken. Dit geef je een cijfer tussen de nul en de 10. Waarbij nul dus een neutrale ervaring is en 10 de heftigste emotie die je kan voelen.

Dan ga je kloppen op verschillende punten op je lichaam. Deze punten worden ook wel meridianen genoemd. Daarbij benoem je het “probleem”. Bijvoorbeeld: ondanks (benoem ervaring/gevoel/ emotie) accepteer en waardeer ik mezelf compleet een volledig. Door het kloppen op je lichaam krijgt je brein een signaal dat het veilig is en treed er ontspaning in. Tijdens het kloppen blijf je de zin samen met de emotie/ trauma/ ervaring herhalen, je moet je hier echt goed op concentreren.

Je EFT therapeut houdt in de gaten of de focus goed blijft. Na 1 rondje kloppen pas ik (je EFT coach) de Gamut procedure toe. Dit is wederom een combinatie van fysieke handelingen zoals: het bewegen van je ogen, het neuriën van een deuntje en tellen tot 5. Wat deze procedure doet is je rechter en je linker hersenhelft in de war brengen waardoor de 2 helften samen gaan werken. Hierdoor ontstaat er ruimte voor ontspanning en vermindering van stress. Na deze Gamut procedure gaan we weer een rondje kloppen.

Als we dit hebben gedaan dan ga jij opnieuw een cijfer geven aan je emotie/ ervaring/ trauma. Je zal voelen dat de intensiteit minder is geworden. De stressreactie wordt minder. Je kan dit op iedere niet dienende emotie/ ervaring/ overtuiging toepassen.
Een EFT behandeling is voor iedereen geschikt. Waarom ik overtuigd ben van de werkzaamheid van de behandeling is omdat ik aan den lijve heb ervaren dat het werkt. Nadat ik had gevoeld wat dit met je doet ben ik ook de opleiding gaan volgen tot EFT coach of EFT therapeut (het is maar net hoe je het wilt noemen). 

Voordelen EFT:

EFT heeft zoveel voordelen dat het eigenlijk geen doen is om het allemaal op te noemen. Vandaar dat ik me even beperkt tot de belangrijkste voordelen.
Wanneer je eenmaal weet hoe het moet kan je het de rest van je leven toepassen. Je hebt er verder niets voor nodig, je hoeft niet naar iemand toe om het te doen. Je kan het in de veiligheid van je eigen omgeving doen en je kan het toepassen op alle ervaringen/ emoties/ trauma’s die je bij je draagt of nog eventueel mee gaat maken. Het maakt dat je stressreacties minder worden en soms zelfs helemaal verdwijnen. Omdat het zo eenvoudig is kan iedereen het leren.
Omdat je het zelf kan toepassen op je eigen lichaam draag je feitelijk altijd je eigen EFT therapie met je mee. En je merkt direct resultaat. Zodra je het eerste rondje hebt gedaan merk je meteen dat de stress intensiteit van jouw beleving minder is.
​Het zijn geen lange sessies die je moet doorlopen of ingewikkelde procedures die moet doorlopen. Het zo eenvoudig toe te passen dat (zoals eerder ook al gezegd) bijna iedereen het zonder problemen kan doen.
Mocht je het bij mij hebben geleerd en toch twijfelen of je het goed doet? Geen probleem: we kunnen altijd een (online) afspraak maken dan lopen we er samen doorheen. 

Aan de slag met EFT:

Ben je na het lezen van dit artikel ervan overtuigd dat EFT iets voor jou is? Het is heel eenvoudig om hiermee aan de slag te gaan. Je hoeft alleen maar contact op te nemen met mij en we plannen een (online) afspraak in. Zoals eerder gezegd: je hoeft verder niets mee te brengen. Alles wat je nodig hebt dat draag je al bij je.
Omdat ik aan den lijve heb ondervonden hoe effectief het is kan ik de methode op een prettige en kundige wijze overbrengen.
Twijfel je nog? Neem ook dan vrijblijvend contact op met mij. Dan gaan we samen kijken naar wat maakt dat je (nog niet) de stap durft te zetten naar een stressvrij(er) leven.​

Veelgestelde vragen EFT:

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Dit is altijd persoonsgebonden. Meestal zie je na 1 sessie al verschil. En dan hangt het van jou af waar jouw behoefte ligt. Wil je liever aan de hand genomen worden en jouw stressreacties samen minder maken dan neem ik je met kennis en liefdevolle aandacht aan de hand. En mocht je de behoefte hebben om alleen verder te gaan dan kan dat natuurlijk ook. Wat hierbij ontzettend belangrijk is is dat je echt goed weet hoe het moet. Als je nog niet zeker bent dat je het zelf kan dan is mijn advies om niet alleen aan de slag te gaan. Plan dan nog een afspraak in. 

​Hoe voel ik me na een behandeling?
Wederom is dit zeer persoonsgebonden. Wat ik vaak ervaar/ zie is dat mensen lichter naar huis gaan. De zwaarte is ervan af. Soms kan iemand moe zijn of hoofdpijn krijgen. Ik adviseer altijd om na een sessie verder geen afspraken te plannen maar thuis de rust op te zoeken. 

​Is het wetenschappelijk bewezen dat EFT werkt?
​Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om de resultaten van EFT te meten. Net zoals er bij het testen van medicijnen placebo’s worden ingezet zo is EFT ook getest. EFT komt over het algemeen altijd positief naar voren, zelfs in vergelijking met reguliere therapieën als cognitieve gedragstherapie en EMDR. EFT heeft sneller resultaat en de lange termijn effecten zijn zeer duurzaam.