Ongewenste kinderloosheid

Het is een vorm van rouw die denk ik het meest wordt onderschat: ongewenst kinderloos zijn. Geen kinderen “krijgen” terwijl de wens zo groot is. Een rouwproces dat jij je hele leven meedraagt. Iedere keer als iemand aankondigt zwanger te zijn doet het weer pijn.

Heb je er ook wel eens bij stilgestaan dat er ook sociale kinderloosheid ook bestaat? Dat iemand door de omstandigheden waarin zij of hij verkeert ongewenst kinderloos is?

Wat voor invloed heeft dit in je leven? Wat is het effect heeft dit op je relatie?

​Hieronder lees je er meer over.

Ongewenst kinderloos zijn: een onzichtbaar verlies.

Net als met alle vormen van rouw kan je aan de buitenkant niet zien wat het met iemand doet. Voor ongewenst kinderloos zijn geldt dit ook: de buitenwereld heeft geen idee wat voor impact dit heeft op jouw leven, en het leven van je eventuele partner.

Ongewenst kinderloos zijn (door een medische oorzaak) komt pas na jaren van proberen, hoop, verdriet, boosheid, teleurstelling en machteloos voelen. Iedere maand hoop je weer dat je menstruatie uitblijft. Maar toch komt het iedere maand weer.

Dan, na maanden proberen, ga je de eerste stap zetten door naar de huisarts te gaan. Weer breken er spannende tijden aan want je krijgt onderzoeken en uitslagen. Het is niet altijd duidelijk wat maakt dat jij (of je partner) niet zwanger wordt.

Een keuze moet worden gemaakt: ga je door middel van medisch ingrijpen proberen zwanger te raken? En als je die keuze maakt (om te proberen via medische wijze zwanger te raken), dan gebeurt er ook nog zo veel met je lichaam.

Je krijgt hormonen, echo’s en je cyclus komt onder een vergrootglas te liggen. Je moet op een specifiek moment in het ziekenhuis zijn. Je partner (of jijzelf) moet een zaadlozing krijgen als een eicel rijp is. Vaak pijnlijke behandelingen terwijl je zo graag op een liefdevolle wijze zwanger was geraakt.

​En ondanks alle inspanningen blijft een zwangerschap uit. Soms met een duidelijke reden, maar vaak ook niet. En al die pogingen die “mislukt” zijn, zijn allemaal op zich al rouwprocessen. Daar komt dan nog bovenop dat je grootste wens altijd bij een wens zal blijven en niet werkelijkheid wordt.

Het effect op je relatie.

Het effect op je relatie kan groot zijn. Ieder koppel gaat er weer anders mee om.
Vaak zie je dat de man het er weinig tot nooit over heeft, terwijl een vrouw vaak meer behoefte heeft aan gesprekken. Dit maakt dat de verhoudingen scheef gaan staan. Terwijl er juist behoefte is aan stabiliteit.

​Ook zie je dan dat een man zich nog meer terug gaat trekken en de vrouw nog sterker de behoefte heeft om het erover te hebben. Het één versterkt het ander als het ware.

Wat belangrijk is hierin is, is dat je bij elkaar blijft checken hoe het gaat. Dit hoeven geen lange gesprekken te zijn, mag wel maar hoeft niet. Het kan ook een simpele vraag zijn als: hoe staat jouw pet vandaag? En als iemand zijn pet dan niet lekker zou staan, dan kan je dan informeren: wil je het erover hebben of nu liever niet? Probeer die ruimte er te laten zijn.

Het niet (of bijna niet) bespreken van je gevoelens is net zo slecht als het er de hele tijd of heel vaak over willen hebben. Beide duidt erop dat het verlies niet op de juiste plek staat.

Merk je dat je er samen niet uitkomt? Dan zou ik willen adviseren om hier hulp bij te zoeken in de vorm van therapie. Neem hier contact met mij op dan kijken we samen waar ik jullie kan ondersteunen. Door heldere vragen te stellen gaan jullie samen weer zingeving vinden. Ook kan ik EFT toepassen zodat het verlies makkelijker te dragen is.

Het gevoel dat je er alleen voor staat.

Omdat mensen het vaak lastig vinden om te zeggen dat ze ongewenst kinderloos zijn heeft de omgeving geen benul van het rouwproces waar iemand doorheen gaat.
Men durft het niet te zeggen dat de wens niet is vervuld. Dit komt vaak omdat mensen zich ervoor schamen: er is iets mis met mij omdat het niet is “gelukt”.
Of ze durven het niet te hardop te zeggen omdat er toch nog hoop is dat de wens vervuld gaat raken.
Als je het dan hardop zegt dat je geen kinderen “kan” krijgen heb je het gevoel dat je het misschien saboteert. Dat je door te zeggen dat het niet is “gelukt” het ook nooit gaat “lukken”.

De reden dat ik gelukt en lukken en dergelijke woorden tussen haakjes zet is omdat “niet lukken” de lading niet dekt bij het kinderloos zijn. Daarom spreek ik van een wens die niet werkelijkheid is geworden.​
Maar je staat er niet alleen voor. Er is veel te vinden over percentages. Het ene bericht stelt dat 5% voor de stellen ongewenst kinderloos zijn en het andere heeft het over 10%. Persoonlijk denk ik dat het er veel meer zijn omdat sociale kinderloosheid niet (tot weinig) wordt gemeten.

Tot nu toe heb ik het alleen over de fysieke oorzaken van ongewenst kinderloos zijn gehad. Alleen bestaat er ook zoiets als kinderloos zijn door ‘omstandigheden’.

Verdriet verwerken met hulp van een rouwcoach.

Wanneer je merkt dat dit verlies (te) zwaar op je weegt kan je contact met mij opnemen. Ik kan je dan, zowel persoonlijk als online, aan de hand nemen om te kijken hoe we jouw verlies draagbaar kunnen maken.
We gaan kijken hoe jij jouw leven zinvol kan leven ondanks dat je grootste wens niet in vervulling is geraakt. Vaak vinden mensen het namelijk lastig om die zingeving te vinden. Er zijn vragen als: wie ben ik nou als ik geen moeder (of vader) kan zijn? Waar ligt mijn hart? Wat is mijn passie? Hoe ga ik weer genieten?
Via mijn website kan je een contactformulier invullen. Ook staan mijn gegevens op mijn site, je kan ook direct contact opnemen met mij.

Faq ongewenste kinderloosheid:

Je hebt geen kinderen terwijl de wens (het verlangen) er wel was. Dit kan door fysieke omstandigheden of door sociale omstandigheden.
​Dit is voor iedereen heel persoonlijk. Daar is geen helder antwoord op. Je kan eens kijken op de site van Freya. Op deze site staan tips en ervaringen van mensen die weten hoe het is om in een realiteit te zitten die ze niet hadden verwacht.
Dit hangt van een hoop dingen af. Namelijk hoe oud je bent? Hoe is het met je gezondheid? Via het gezondheidsplein kan je al een hele hoop informatie vinden omtrent onvruchtbaarheid en de oorzaken ervan.
Er zijn 2 oorzaken voor ongewenste kinderloosheid, namelijk een fysieke oorzaak of een sociale oorzaak. Er zijn online veel verschillende cijfers te vinden. Wanneer je ze allemaal naast elkaar legt dan zal je zien dat ongeveer 10% van de koppels te maken heeft met ongewenste kinderloosheid. Maar wanneer je kijkt naar sociale kinderloosheid zie je dat de percentages hoger liggen. Alleen zijn hier geen goede onderzoeken naar gedaan om hier een helder beeld van te krijgen.