EENZAAMHEID IS SCHADELIJKER DAN ROKEN​

Hulp bij eenzaamheid.

1 op de 10 Nederlanders voelt zich sterk eenzaam.
Dit zijn cijfers die er niet om liegen. Dat zijn dus bijna 1 miljoen Nederlanders die zich eenzaam voelen. En ondanks deze hoge cijfers (en dus personen) heerst er nog steeds een taboe op eenzaamheid. Mensen durven niet goed aan te geven dat ze eenzaam zijn en dus hulp bij eenzaamheid nodig hebben. 
De Corona periode heeft eraan bijgedragen dat mensen zich nog eenzamer voelen dan voorheen. Ouderen die geen bezoek meer mochten ontvangen, kinderen en jongeren die niet meer naar school mochten, niet elkaar opzoeken tijdens de feestdagen heeft ervoor gezorgd dat eenzaamheid alleen maar is gegroeid. 
Hulp voor eenzame ouderen 
Hieronder lees je de verschillende vormen van eenzaamheid die ervaren kunnen worden, de symptomen van eenzaamheid en wat we kunnen doen aan eenzaamheid. 

De symptomen van eenzaamheid:

Je voelt je niet verbonden. Je hebt het idee dat je op een soort eiland zit waar verder niemand woont. Je staat er alleen voor. 
Je hebt een sterk verlangen naar meer contact met anderen. Je mist het delen van verhalen met een ander. 
Je voelt je verdrietig, angstig en ervaart zinloosheid. Dit heeft ook vaak invloed op je fysieke gezondheid. Je voelt je lusteloos. Ook heeft het invloed op je immuunsysteem waardoor je sneller een infectie kan krijgen. Alzheimer komt vaker voor bij mensen die zich sterk eenzaam voelen. 
Eenzaamheid zorgt ook voor ongezond gedrag: minder bewegen, slecht eten en meer gebruik van verslavende middelen.

Eerste hulp bij eenzaamheid, wat kan jij doen?

Hoe kan jij hulp bieden bij eenzaamheid? Allereerst moet er de wens zijn om iets te doen aan je eenzaamheid.
Ook is het goed om te weten wat voor eenzaamheid je ervaart. Is het sociale, emotionele of existentiële eenzaamheid?
En hoe kan jij iemand hulp bieden bij eenzaamheid? Het is belangrijk om eerst te controleren of iemand zich ook echt sterk eenzaam voelt. Want we kunnen misschien wel denken dat iemand zich eenzaam voelt, maar zou het ook kunnen dat die persoon het misschien wel prima vindt zo? Je kan bijvoorbeeld vragen: het valt me op dat je veel alleen bent, voel je je nooit eenzaam? En als je vermoeden wordt bevestigd dan kan je verschillende dingen doen. Wat belangrijk blijft is dat je blijft vragen/ controleren of hetgeen wat je doet prettig is voor de ander. Je kan samen op zoek gaan waar iemand terecht kan. Zijn er praatgroepen in de buurt? Is er een club/ vereniging of project in de buurt die zijn of haar interesse heeft? Er zijn ook verschillende maatjesprojecten (link toevoegen) waar je nieuwe contacten kan leggen.
Wil je met mij praten om te kijken om te kijken wat jij kan doen voor een ander? Neem dan contact met mij op via de contactpagina.

Professionele hulp van een rouwcoach:

Vaak zie je dat na het wegvallen van een partner/ werk of vrienden men zich eenzaam gaat voelen. Wanneer dit van korte duur is treden er vaak geen problemen op.
In mijn praktijk zie ik echter dat deze eenzaamheid blijft. Het is soms zelfs een neerwaartse spiraal. Door eenzaamheid groeit het gevoel van niet verbonden zijn. Hierdoor valt soms ook de eetlust voor een deel weg. Zelfzorg wordt steeds minder. Mensen trekken zich terug in hun huis, komen minder buiten en hebben zo nog minder contact met de buitenwereld.
Wat mensen niet zien is dat ze in een rouwproces zitten. Na het verlies (van partner, werk of gezondheid) ontstaat er een nieuwe realiteit. En daar kan men niet zijn nieuwe “plek” vinden. Je bent niet langer de partner van …, de collega van…., de medewerker bij…. of door je gezondheid kan je niet meer goed naar buiten. Wie ben jij in verhouden tot deze nieuwe realiteit? We gaan samen kijken waar je staat en waar je eigenlijk zou willen staan.
Neem dan contact op met mij, dan gaan we samen kijken naar jouw rouwbeleving en hoe dit invloed heeft op jouw eenzaamheid.

Veel gestelde vragen eenzaamheid:

Kan je ziek worden van eenzaamheid? Ja, dit kan zeker. Door het ervaren van (sterke) eenzaamheid wordt je immuunsysteem zwakker en kan je sneller een infectie krijgen. Ook verzorgen mensen zichzelf niet meer zo goed door de somberheid die hand in hand gaat met eenzaamheid. Mensen eten niet meer goed, bewegen minder en nemen sneller verdovende middelen. Wat kan je doen voor iemand die eenzaam is? Je hebt eerst altijd te checken of iemand open staat voor hulp. In bovenstaande tekst staat ook al wat je kan doen als het denkt dat iemand eenzaam is. Bied hulp aan waar kan. Wie kan ik bellen als ik eenzaam ben? Via https://www.eentegeneenzaamheid.nl/ kan je verschillende plekken vinden waar je terecht kan als je eenzaam bent.

Wat is het verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn? 
Je kan prima alleen zijn zonder je eenzaam te voelen. Je kan je zelfs eenzaam voelen als je een partner hebt. Gevoelens van eenzaamheid gaan vaak hand in hand met alleen zijn maar alleen zijn hoeft niet perse te betekenen dat je ook eenzaam voelt. 
Wanneer je alleen bent kan je je ook goed voelen, er zijn veel mensen die alleen zijn/wonen die geen eenzaamheid ervaren. Eenzaamheid ervaar je als je een gevoel van verbinding mist, je voelt je alleen op een eiland en mist echt de connectie met een ander.