​TIBETAANS BOEDDHISME

Graag vertel ik je hier meer over het Tibetaans Boeddhisme en hoe deze ervaringen en lessen bijdragen aan mijn vaardigheden als therapeut. 

In 1992 ontmoette ik voor het eerst Lama Gangchen Rinpoche, een belangrijke Tibetaanse Lama die behoorde tot de laatste generatie leraren uit het “oude Tibet”. Ik was 11 jaar oud en voelde meteen dat dit mijn pad was, dat hij mijn leraar was. Dus vroeg ik hem meteen (in het Engels) of hij mijn Guru (leraar) wilde zijn. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet hoe ik wist dat ik dit moest vragen, laat staan in het Engels. Sindsdien heb ik vele lessen en initiaties van hem mogen ontvangen….

In het Verre Oosten gaan ze anders om met de dood dan wij hier in het Westen. In het Westen spreken we er bijna niet over, het is iets vervelends. Terwijl de dood de enige zekerheid is die we hebben in dit leven: we zijn geboren, dus gaan we dood. In het Westen wordt de dood ook vaak als het einde beschouwd. Je gaat dood en dat was het dan, of je gaat naar de hemel. In het Boeddhisme geloven ze in reïncarnatie: het leven is circulair, niet lineair. Je bewustzijnsstroom stopt niet met bestaan als je lichaam overlijdt. 

Wat ook veel voorkomt in het Westen is dat we meteen vragen hoe oud iemand was die is overleden. Dan geven we snel de stempel “hij heeft een mooi lang leven gehad” of “och, wat was hij jong”. Als je daar eens wat langer bij stil staat, zou je kunnen ontdekken dat leeftijd niet altijd iets zegt. Iemand kan 95 jaar oud zijn geworden, maar als die persoon niet ten volle heeft geleefd, wat zegt dat getal dan? En iemand kan overlijden als zij 25 is en kan in die 25 jaar alles uit het leven hebben gehaald. Kwantiteit van leven heeft niets te maken met kwaliteit van leven. 

Op 18 april 2020 is Lama Gangchen overleden, natuurlijk heb ik hier ook om gerouwd, en soms kan hier nog steeds om rouwen. Het verlies van een dierbare kan veel losmaken, daar verandert het Boeddhisme niets aan. Het heeft mij wel geholpen om dit verlies te verwerken. Ik kan aan hem terugdenken met veel liefde en dankbaarheid. 

Door middel van de lessen die ik al die jaren heb mogen volgen, heb ik vele inzichten gekregen en methodes geleerd om mensen te helpen met het verwerken van rouw. Dit in combinatie met de opleiding rouwbegeleiding/rouwverwerking maakte dat mijn rugzak voldoende gevuld was en ik de stap heb gezet om mijn eigen praktijk te openen.